Matkaan lähdön sietämätön keveys

Muistatko sen tunteen, kun matkaliput varattuina ja helleasu-arsenaali uudistettuna odotat innokkaasti matkasi alkua, kaikkia niitä uusia seikkailuja ja unohtumattomia kokemuksia mitä ainoastaan matkustamalla saa. Taakse jäisi, vaikkakin vain edes hetkeksi, pohjolan pimeys ja kylmyys. Perillä odottaisi suloinen aurinkoisuus joka saisi rusinaksi kuivettuneen aivokurkiaisen kukoistamaan, lämpö hellisi kylmettyneitä nikamia. Ja hävyttömän halpa olut saisi talviunisimmankin suomalaisen suupielet vienosti yläviistoon.

Tänä päivänä matkalipun varatessasi voi vain toivoa, että matka ylipäätään toteutuu. Sen seitsemännen dokumentin, niitä nykyään muuten matkustaminen vaatii, hankkimisen jälkeenkään et voi olla varma, että pääset ylipäätään yhtään mihinkään. No, me pääsimme junalla ihan Helsinkiin asti, vaikkakin lopullinen määränpää piti olla helteinen ja aurinkoinen Kampodza. 

Kaikki ei mene aina niinkuin Strömsössä, paitsi tietenkin Strömsössä

Me Pasasen kanssa suunnittelimme jo syksyllä, että viimeistään vuodenvaihteen jälkeen matkaisimme jonnekin, koronasta huolimatta. Ja tietysti jonnekin lämpimään, melkoisia vilukissoja kun molemmat olemme. Aasia on meidän molempien suosikki joten päätimmekin yhteistuumin varata matkat Kampodzaan, joka oli jo yhtenä Aasian maista avannut rajansa matkailijoille. Vietnamiin olisimme toki menneet mieluummin, mutta se piti edelleen rajansa visusti suljettuina.

No, ensin piti anoa Kampodzan viisumit ja sen sai kyllä kätevästi tehtyä netissä eikä viisumit maksaneetkaan kuin 36 dolluskaa per nenä. Kuukauden viisumin saimme vuorokaudessa ja se on voimassa kolme kuukautta. Sitten varasimme skyskannerin kautta lentoliput. Tietysti siinä teimme perinteiset hintavertailut ja halvimman kaavan kautta liputkin sitten varasimme eli ei mitään kalliita suoria lentoja vaan Hongkongin kautta, ensin Finnairilla Hongkongiin ja sieltä Cathay Pacificilla jatkolento Phonm Pehniin. Matka-aikaakin tulisi toki runsaasti, jotain 28 tuntia, mutta olemmehan me ennenkin vuorokausikaupalla matkustaneet. Eli tiketit tilaukseen. Niin, ja sitten Kampodza vaati vielä vakuutuksen joka kattaa vähintään 50 000 dolluskan sairauskulut. Eli vielä ostamaan vakuutukset. Olikohan siinä sitten kaikki?

No ei ollut. Matkalle tarvitsisimme rokotustodistusten lisäksi negatiivisen PCR- koronatestin joka olisi otettu alle 72 tunnin kuluttua maahan saapumisesta. Siispä varasimme testiajan Jyväskylässä Pihlajalinnan näytteenottoon torstai-illaksi mikä riittäisi justiinsa tuohon 72 tunnin aikaikkunaan. Mutta onneksi Pasanen huomasi netistä, että Hongkong (jatkossa kirjoitan vain honkkari) vaatiikin testituloksen joka on otettu aikaisintaan 48 tuntia ennen jatkolennon lähtöaikaa.

Siinä sitten olikin otettava laskutikku esiin ja todettava, ettei torstai-iltana otettu testi enää kelpaa honkkarilaiselle maahantulovirkailijalle. Honkkarin aikaikkuna ulottui perjantaihin klo 16:20, joten jouduimme perumaan torstain testit Jyväskylässä ja etsimään niitä perjantaille klo 16:20 jälkeen. Finnair otti kentällä testejä joista sai tuloksen seuraavalle päivälle, mutta testit otetaan siellä vain klo 15:50 asti. Ei siis olisi kelvannut honkkarilaiselle maahantulovirkailijalle. Helsinkiläinen Medipulssi sen sijaan otti testejä aina klo 16:55 asti. Siispä sinne varaukset vetämään ja luottokortti laulamaan, testit maksoivat 100 euroa per nenään työnnetty tikku.

Lauantaiaamuksi varatut junaliput menivät myös vaihtoon koska matkaan piti lähteä siis jo perjantaina noiden koronatestien vuoksi. Halvemmaksi tuli, kun osti tykkänään uudet junaliput kuin että olisi alkanut siirtämään jo olemassa olevia. Myös hotelliyö oli varattava Helsinkiin. Niinpä nousimme jo perjantaina aamujunaan Jyväskylässä ja olimme Helsingissä hyvissä ajoin iltapäivällä. Junassa oli todella väljää, vaunussa ei ollut montaa muuta matkaajaa meidän lisäksi. Ja ilokseni huomasin, että ihan kaikilla matkaajilla oli maskit.

Koronatestiin pääsyä odotellessamme ajauduimme venymään uuteen hienoon Oodi kirjastoon, jossa äkkäsimme tulostaa ne Kampodzan vaatimat vakuutustodistukset. Loppuajan sitten kirjastossa hengailimme vain somesssa ja lueskelimme uutisia kun seuraava isku tuli Ilta-sanomien uutisista: PAM! HongKong peruu kaikki lennot – myös jatkolennot kuukaudeksi. Varmistuksen uutiselle löysimme Cathay Pacificin verkkosivuilta. Finnairin chattipalvelu ei tiennyt vielä asiasta mtään ja pyysi meitä vain odottelemaan mahdollista tiedotetta sähköpostiin. Tieto tulikin parin tunnin päästä: Lentonne on peruutettu, voitte kuitenkin saada rahanne takaisin. Pahoittelemme.

Voinen kertoa, että ihan ohuesti harmitti. Pikaisen Toivakka-Pasanen kriisipalaverin jälkeen totesimme, että otamme kuitenkin ne koronatestit koska ne oli kerran maksettukin eikä rahoja saisi enää edes takaisin. Testien ottamisen jälkeen ajelimme junalla lentokenttähotelliin pohtimaan tilannetta ja mennessä oli kyllä ostettava pussillinen sipsiä ahdistusta helpottamaan. No, voisi sanoa, ettei kauhean hyvin toimi tuossa tilanteessa sipsi. Hotellin ravintolastakaan ei saanut enää siihen aikaan (koronarajoituksista johtuva kieltolaki) lasillista punkkua, joka olisi voinut toimia paremmin. Sipsillä siis mentiin.

Kokeneina matkalijoina mehän emme kuitenkaan vähästä hätkähdä, heti uutta matoa vaan koukkuun. Illalla hotellihuoneessa laitoimme netin ja matka-apit (skyscanner, booking com, momondo, expedia, kayak, kiwi.com, priceline, cheapflights ja mitä niitä nyt onkaan) jauhamaan ja uutta kohdetta etsintään. Yön yli nukuttuamme löysimme aamulla sopivan lennon Barcelonaan ja muutaman tunnin kuluttua olimmekin sitten jo perillä aurinkoisessa Espanjassa. Lennolla oli myös hyvin tilaa, niinkuin junassakin monta penkkiriviä oli ihan tyhjänä. Lentoasemalla pienen odottelun jälkeen noukimme laukkuhihnalta lennon aikana rikki menneen matkalaukkumme, siitä oli tullut surkea rampa kolmipyöräinen. Että sekin vielä.

Barcelona otti meidät vastaan siis aurinkoisena mutta kovasti viileämpänä kuin mitä ajattelisi ilmanalan olevan nyt esimerkiksi vaikka siellä Kampodzassa. Mutta lämpimämpää toki kuin Jyväskylässä eli riippuu oleellisesti siitä mihin vertaa. Tämän on riitettävä meille nyt toistaiseksi. Mitä sitten seuraavaksi, siitä sitten seuraavassa kyhäelmässä.

7 ajatusta aiheesta “Matkaan lähdön sietämätön keveys”

  1. Lämpimät syntymäpäivä onnittelut täältä Päijätrinteeltä. Nikolta myös, hän on täällä käymässä. Juhlikaahan siellä auringossa palmujen alla. Täällä hytistään räntäsateessa.

  2. Alku aina hankala,lopussa …… sen näkee sitten myöhemmin. Aina kuitenkin löydätte ulospääsyn näiden ongelmien keskeltä.Toivottavasti asiat nyt menee paremmin ja pääsette nauttimaan auringosta ja lämpöisimmistä ilmoista. Odotellaan jännänä seuraavaa postausta, miten siellä asiat etenee. Toivotaan aurinkoa ja lämpöä,että voisitte nauttia lomasta.

    1. Kiitos, kyllä täällä Espanjassakin aurinkoa riittää, mutta lämpötila ei oikein riitä meille viluisille. Mutta eiköhän me sinne lämpimäänkin vielä päästä, muutaman päivän päästä josko onnistuttaisiin.

  3. Hyvää huomenta kaikille vastoinkäymisistä huolimatta ja kiitoksetkirjoituksista ja kuvista.Olemme mukana mieluusti niinikävissä kuin iloisissakin asioissa/tahtumissa.Toivomme kuitenkin myönteisiä aikoja asioineen me käydään tänään novassa vuosittaisessa kuvantamisessa ja samalla A-Liisan luona piipahtamassa.Kaikkea hyvvää erityisesti matkalaisille Lapin kiertäjät

  4. Kovan onnen taistelupari 😀 , lievää v—tusta täälläkin liikkeellä… tämä nuorempi toivakkapasanen heitti maanantai-aamupöhnässä roskapömpeliin hanskat roskapussin sijasta 😐

    1. No, voihan himputti. Pitäisiköhän sun siirtyä takaisin kofeiinipitoiseen aamukahviin?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *